Seminar, 11.10.2024

Verdensdagen for psykisk helse

Når: 11. oktober, 10-14
Hvor: Oslo, Popsenteret, Trondheimsveien 2
Kursholder: Jo Fougner Skaansar
Arrangør: Creo og Skuespiller- og danseralliansen

Musikere og scenekunstnere lever av ekstreme prestasjoner i en bransje preget av høy konkurranse og usikkerhet, hvor det kan være vanskelig å vise sårbarhet og søke støtte. Vi trenger hverandre for å ha det bra, og for å prestere optimalt.  

Hvordan kan vi, som musikere og scenekunstnere, bedre ivareta vår egen og hverandres mentale helse? Og hvordan kan kulturbransjen bli flinkere til å vise sårbarhet, støtte hverandre, og skape tilhørighet i et utfordrende arbeidsliv? 

I forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse inviterer Creo og SKUDA til et halvdagsseminar der vi utforsker disse viktige spørsmålene.

Seminaret finner sted på Popsenteret, i 4. etasje.

Visuell skillelinje

Program 


10.00-10.45: Stressmestring i scenekunstnerhverdagen – betydningen av sosial støtte og gode relasjoner
Kulturbransjen er et sted hvor mye og kronisk stress lett kan oppstå. Vi tar for oss grunnleggende stressmestring med et særlig blikk på hvordan relasjonene og nettverket vårt kan være til hjelp.  

10.45-11.00: Pause 

11.00-11.45: Å møte følelser, hos andre og i oss selv
Hvordan kan vi møte andres følelser på en god måte? Og hvordan forholde oss til egne, vanskelige følelser? 

11.45-12.15: Lunsj
 
12.15-13.00: Bedragersyndromet
Mange høytpresterende scenekunstnere sliter med dyp mistillit til egen kompetanse og frykt for hva andre tenker om en. Vi ser nærmere på bedragersyndromet, hva det er og hvordan det kan håndteres. 

13.00-13.15: Pause 

13.15-14.00: Gode arbeidsfellesskap – kollegial feedback og kollektiv mentalitet
Vi trenger fellesskap for å trives, utvikles og motiveres. I den siste bolken diskuterer vi hvordan god kollegial feedback kan bidra til å fremme arbeidsfellesskapene våre. 

Visuell skillelinje

Kursholder 

Jo Fougner Skaansar er bassist, komponist og psykolog utdannet fra Jazzlinja ved NTNU, Norges Musikkhøgskole og Universitetet i Oslo. Skaansar jobber med en rekke band og artister i inn- og utland, mest innen innen jazz og folkemusikk. Han har gitt ut flere album under eget navn og ellers medvirket som bassist på over 60 plateutgivelser. 

Skaansar har i tillegg bred erfaring som psykolog, blant annet fra sykehus, privat praksis og bedriftshelsetjeneste. Han underviser nå i prestasjonspsykologi ved Norges Musikkhøgskole, og er fast spaltist i Kontekst, der han skriver om psykologi og scenekunst. 

Bilde av Jo Skaansgar
JO SKAANSAR, Foto: Jonathan Vivaas Kise
Visuell skillelinje

Arrangementet er kun fysisk, og strømmes ikke.