Skal du gjøre spillejobber i utlandet er det selvsagt mange ting du må tenke på, men det er et par ting som du MÅ sørge for å ha i orden.

Karanteneplikt, og unntak, ved arbeid i utlandet

Creo mottar for tiden mange spørsmål om karanteneplikt, og eventuelle unntaksbestemmelser ved arbeid i utlandet. FHI har i dette tilfellet gitt et regelverk for arbeidstakere, men gjelder dette også selvstendig næringsdrivende som skal spille konsert eller gjøre studioarbeid i utlandet? I denne artikkelen forsøker vi å forklare karanteneregelverket så enkelt som mulig.

Les artikkel

Instrumentforsikring

Reiser du med instrumenter må disse forsikres. Som medlem i Creo kan du kjøpe markedets gunstigste instrumentforsikring. Den gjelder over alt (hjemme, på vei til og fra jobb, i øvingslokale og studio, på konserter, i hele verden.

Les mer her

 

ATA Carnet

ATA Carnet er et internasjonalt tolldokument som beviser hvilke instrumenter og annet relevant utstyr du har med deg på utenlandsreise. Den smule ventetid som eventuelt måtte oppstå ved at en nidkjær tollbetjent skulle finne på å sjekke hver enkelt gjenstand på lista, er en bagatell i forhold til hva du kan risikere hvis du ikke har dette dokumentet med deg.

Reiser du med ett eller flere små instrumenter i håndbagasjen trenger du ikke ATA Carnet i EU.

For å utstede et ATA Carnet krever Oslo Handelskammer at du stiller en økonomisk garanti tilsvarende ca. 1/3 av utstyrets verdi.  Creo er medlem av Oslo Handelskammer, og Creos medlemmer nyter naturligvis godt av dette.  Creos Carnet-garanti innebærer at hvis hele bandet er medlem av Creo, stiller Creo denne økonomiske garantien for dere. Creo forutsetter at alt det medbragte utstyret er forsikret.

Søknad om ATA Carnet bør være Creo i hende to uker før avreise fra Norge.

 

Arbeidstillatelse/artistvisum / business visum

Skal du reise utenfor EU må du søke visum til de fleste land for å få lov til å spille. I de fleste land gjelder dette også selv om du skal gjøre en promojobb eller en ubetalt konsert.

Music Norway har laget veikart for en del av de landene som norske artister reiser mest til, sjekk ut veikartene her

Music Norway har også en egen side om hvordan du går fram for å få visum til USA, samt en egen eksportblogg ført i pennen av sentrale bransjeaktører.

Ta gjerne kontakt med Music Norway om du har planer om å satse utenfor Norge

 

CITES

Å krysse internasjonale grenser med et musikkinstrument kan bli komplisert om instrumentet ditt inneholder deler av arter som er beskyttet av CITES-konvensjonen. Les mer om retningslinjer for reising med instrumenter som består av truede tresorter her.