Oslo Nye Teater er truet med nedleggelse!

25. september skal Oslo Kommunes budsjett for 2025 legges frem. Kulturbyråden foreslår å kutte støtten til teateret med 40 millioner kroner, dette vil få fatale konsekvenser for Oslo Nye Teater.

Etter oppfordring fra teaterets eiere, som nå truer med nedleggelse, har teateret forpliktet seg til kunstnere og leverandører for det kommende året. Det er uaktuelt for teateret å ikke gjennomføre året som planlagt. Derfor ønsker Oslo Nye Teater å samle oss til demonstrasjon for å vise at vi er mange som er imot en nedleggelse av Oslo Nye Teater.

 

Creo stiller seg solidarisk med ensemblet ved Oslo nye teater og vil delta i DEMONSTRASJONSTOG FOR OSLO NYE TEATER.

Når: 25. september kl 0900-1000
Hvor: På baksiden av Oslo Nye Teater Hovedscenen, personalinngangen, Arbeidsgata 3.

0900 Oppmøte
0905 Velkommen
0915 Tog til rådhuset
0930 Appeller foran Rådhuset
1000 Ferdig

Ensemblet ved Oslo Nye Teater skriver:

Vi ser flere tilfeller av institusjoner og frie grupper i landet som står under hardt press som et resultat av sviktende kulturpolitikk. Vi nekter å la kulturen i landet vårt svinne hen!

Møt opp og rop for Oslo Nye Teater. Ta gjerne med en venn eller tre!

Visuell skillelinje

Alvorlige konsekvenser som vil ramme Oslos kunst- og kulturarbeidere hardt

Oslo Nye Teater og Centralteatret er institusjoner som har stor verdi for byens befolkning, barn og unges oppvekstsvilkår, samt kunst- og kulturarbeidere i Oslo.

Byråd for kultur og næring, Anita Leirvik North (H), antyder at de frigjorte midlene skal komme andre kulturaktører til gode. Oslos kulturliv er imidlertid et komplekst økosystem, hvor både små og store aktører er gjensidig avhengige av hverandre. Å sette grupper opp mot hverandre på denne måten er en nedrig hersketeknikk. Å ødelegge disse teatrene vil skape omfattende negative ringvirkninger, som vil ramme langt flere enn de direkte berørte ved teatrene.

Byrådet har varslet store kutt i det kommende budsjettet, med henvisning til forrige byråd og regjeringen som årsaker. Aftenposten har imidlertid ettergått påstandene: «Verken regnskapet for i fjor, den første kvartalsrapporten eller vårens reviderte budsjett bærer preg av noe vanstyre.» Videre skriver de at kommuneorganisasjonen KS ikke ser noen tegn til en budsjettkrise i Oslo, og påpeker at det økonomiske handlingsrommet i byen er større enn i de fleste andre kommuner.

Å kutte støtten til kulturlivet er derfor et politisk valg. For å finansiere eiendomsskattelettelser til de som har mest, skal kulturlivet og kommunens velferdstjenester lide. Creo etterlyser større politisk redelighet fra byrådsleder Eirik Lae Solberg (H). Vi frykter de alvorlige konsekvensene av kommunebudsjettet som legges frem onsdag 25. september, og hvordan det vil ramme Oslos kunst- og kulturarbeidere hardt.

 

Toppfoto: Erle Bruun