Hopp til innhold

 

Creo avslutter sitt samarbeid med Øyafestivalen. Bakgrunnen er at festivalens eierselskap, Superstruct, kontrolleres av investeringsfondet KKR, som har dokumenterte investeringer i selskaper involvert i ulovlige bosetninger på Vestbredden.

Creo har over tid hatt et godt og konstruktivt samarbeid med Øyafestivalen, og kjenner festivalen som en viktig og profesjonell aktør i det norske musikk- og kulturfeltet. Det er derfor med beklagelse at vi nå avslutter dette samarbeidet. Samtidig har vi forståelse for at festivalen selv har tatt til orde for å påvirke sitt eget eierskap i en annen retning, og vi håper dette arbeidet lykkes. Realiseres dette, vil Creo være positive til et nytt samarbeid.

Beslutningen er en direkte følge av landsmøteuttalelsen vedtatt i 2022, der Creo slår fast at vi skal vise solidaritet med palestinske kunstnere og kulturarbeidere gjennom en boikott av israelske kulturinstitusjoner og aktører som opptrer på israelske bosetninger på Vestbredden, eller som på annen måte støtter eller bidrar til okkupasjonen av Palestina.

Uttalelsen peker på at okkupasjonen er en integrert del av Israels samfunnsliv, politikk og kulturliv, og at normalisering av denne lenge har vært en bevisst strategi. Creo er i tillegg en del av hovedsammenslutningen LO, og stiller seg bak LO-kongressens vedtak fra 2025, der det slås fast at fagbevegelsen vil støtte en internasjonal kultur-, sports- og akademisk boikott dersom okkupasjonen ikke opphører. På dette grunnlaget oppfordrer Creo kunstnere og kulturarbeidere til å gjøre grunnleggende etiske vurderinger i møte med aktører som kan bidra til å normalisere okkupasjonen.

– Med bakgrunn i landsmøtevedtaket og LO-kongressens linje har vi kommet til at et videre samarbeid med Øyafestivalen per i dag ikke er mulig. Vårt standpunkt gjelder utelukkende eierskapet bak festivalen, og vi ønsker ikke å rette kritikk mot den kunstneriske eller faglige driften. Tvert imot anerkjenner vi festivalens betydning og profesjonalitet.

Samtidig har vi stor forståelse for at mange artister befinner seg i en sårbar økonomisk situasjon, og er avhengige av gode arbeidsvilkår og forutsigbar inntekt for å kunne leve av sitt virke. Festivalene, som Øyafestivalen, tilbyr ofte nettopp dette. Derfor er det viktig for oss å understreke at vi respekterer at den enkelte kunstner selv gjør sine valg, og vi mener det er avgjørende at kunstnere står fritt til å mene, skape og ta oppdrag på egne premisser, – uten frykt for fordømmelse eller forventning om å ta politisk ansvar for strukturelle forhold de ikke selv rår over, sier forbundsledelsen i Creo.

 

 

Kommentar:
Denne nyhetssaken ble opprinnelig publisert 20. juni 2025, etter at Creo informerte Øyafestivalen om at vi avslutter samarbeidet. Etter forespørsel fra Øya ble vi enige om å vente med offentliggjøringen til etter helgen, for å legge til rette for en ryddig prosess og god dialog. Saken ble derfor midlertidig tatt ned fra våre nettsider, i respekt for Øyas ønske om å snakke sammen først. Nå som begge parter har kommentert saken i media, republiserer vi den – for å sikre åpenhet og tydelighet rundt bakgrunnen for vår beslutning.