Hva er egentlig forskjellene mellom en arbeidstaker og en oppdragstaker, og hvilke konsekvenser har forskjellene for deg?

Frilansfrokost: 18.februar, 10.00 – 11.30, på Cafeteateret i Oslo

 

På årets første Frilansfrokost skal vi snakke om tilknytningsformer

En arbeidshverdag innen kunst og kultur er både spennende og mangfoldig. Man lever av sin lidenskap, i en variert arbeidshverdag, og med hele landet – kanskje til og med verden – som arbeidsplass. Arbeidshverdagen er imidlertid også svært uforutsigbar og gir vekslende inntekter.

Kulturfeltet er i dag til dels preget av uryddige tilknytningsformer. De økonomiske rammene er trange, noe som fører til at det i mange prosjekter hyres inn musikere som næringsdrivende for å slippe sosiale utgifter.

Mange kulturarbeidere lever i all hovedsak gjennom enkeltpersonforetak, og fakturerer for de fleste jobbene de gjør. Dette innebærer at de ikke har krav på trygderettigheter, feriepenger eller lønn under sykdom. De står uten yrkesskadeforsikring. De tjener ikke opp pensjon. Arbeidsmiljøloven og fremforhandlede tariff- og normalavtaler gjelder ikke for dem. Og skulle noe uforutsett skje, som for eksempel en pandemi, blir de stående på bar bakke.

Se opptak fra Frilansfrokosten på Creos Facebookside

 

Panelsamtale

Hva er forskjellen på en arbeidstaker og en oppdragstaker? Hvilke konsekvenser har tilknytningsform for deg? Er det slik at kulturarbeidere ikke får arbeidsoppdrag uten å måtte ta dem i egen næring? Og hva kan vi gjøre for å endre denne voksende tendensen?

Arrangementet starter med en kort innledning fra Espen Eldøy, som forklarer forskjellen på de ulike tilknytningsformene – og fortsetter med en panelsamtale, moderert av Christina Skreiberg fra Frilanslivet.

I panelet

Espen Eldøy er ansatt som advokatfullmektig i Creo, forbundet for kunst og kultur, og har særlig kompetanse innen arbeidsrett, opphavsrett og trygderettigheter. Han jobber daglig med å sikre frilanseres og næringsdrivendes rettigheter.

Christine Thomassen er nestleder i Creo. Hun har bakgrunn som solist i Nasjonalballetten, hvor hun jobbet i nesten 20 år. Christine representerer Creo i blant annet LOs Representantskap, FIM (International Federation of Musicians), International Music Council, Nordisk Musiker Union og LO Selvstendig. Hun er også leder for Kunstnernettverkets utvalg for trygd og pensjon.

Hans Martin Austestad er initiativtaker bak oppropet for å få slutt på løsarbeidet i Den Kulturelle Skolesekken, som er signert av 2500 utøvere. Han har bachelorgrad i jazzvokal og musikkpedagogikk fra Norges Musikkhøgskole, mastergrad i utøvende rytmisk musikk fra Universitetet i Agder, har spilt over 1500 konserter i DKS systemet, og har mottatt og blitt nominert til flere nasjonale og internasjonale priser som plateartist og produsent.

Stig Gunnar Ringen er lydtekniker med mange års erfaring som frilanser på konserter og events. Han er Produksjonsteknisk leder på Norges musikkhøgskole. Han er også leder av Creos teknikerutvalg og medlem av Creos forbundsstyre.

Hanna von Bergen har jobbet frilans siden hun ble ferdigutdannet i 2015 med en variasjon av egeninitierte prosjekter og kulturarrangementer for diverse kunder slik som TEDxOslo, PechaKuchaNight Oslo, Ultimafestivalen, Oslo Pix og Film Fra Sør. Egne prosjekter har bl.a bestått av Oslos Supermarked, en streetartutstilling om uavhengige gründere og podkasten Frilanslivet.

Moderator:

Christina Skreiberg er frilansjournalist, fotograf og forfatter. Helt siden hun gikk på ungdomsskolen var det det hun ville bli; en fri journalist! Hun ble i 2016 kåret til «Årets Frilanser 2016» av Norsk Journalistlag for dokumentarprosjektet «Hei nabo! – én blokk, en hel verden». Christina har frilanset, av og på, i ti år. Hennes oppdragsgivere er blant annet Aftenposten, DN lørdag, D2 og Innsikt.

 

Frilansfrokost arrangeres av Creo, Samspill, Nordic Black Theatre og MØST.