En produsent er i denne sammenheng en musikalsk leder som har som jobb å utvikle musikken og bearbeide lydbildet i studio. Å finne den riktige produsenten er alfa omega for de fleste artister, mens andre klarer å få til det de ønsker på egen hånd. Når man er midt i en produksjon kan det være vanskelig å distansere seg fra sitt eget materiale, og en god produsent kan hjelpe til med å skille ut hva som er bra og dårlig i prosessen. Man må derfor ha tillit til at produsenten går i samme retning som artisten og klarer å løfte bandet til et høyere kunstnerisk nivå.

Mange artister har gått i den fella at de har hørt for mye på plateselskap, manager og produsent, og underveis mistet hele utrykket de var ute etter. En god produsent kan få ut det beste av deg og det kan for mange være en befrielse å ha en ekstern person til stede i studioprosessen.

Produsentens rolle kan også omfatte andre aspekter, som for eksempel å sørge for at budsjettet holdes og at tiden i studio brukes effektivt. Internasjonalt har kjente produsenter sine egne managere og det å bruke en viss produsent er med på å gi bandet en ny status. Hvem innenfor musikkbransjen har vel ikke hørt om, og beundrer folk som Phil Spector, George Martin, Rick Rubin, The Neptunes og Stargate?

Et produksjonsselskap starter som regel med et studio og et kontaktnett i musikkbransjen. Som studio har man muligheten til å lage ferdige innspillinger med artister før de har kontrakt med et plateselskap. For mange artister kan dette være måten å jobbe med musikken på og prøve ut nye ideer uten å måtte se på klokka i studio hele tiden. Mange av de største suksessene i Norge de siste 20 årene har kommet fra produksjonsselskaper som Stargate, Hitsville, Propeller Recordings og Waterfall.

Det er viktig at produksjonsselskapet du snakker med er seriøst og har de kontaktene videre som kan hjelpe deg.

Produsentene har også blitt en egen maktfaktor fordi de har overtatt mye av rollen til A&R i plateselskapene. De finner nye talenter og skriver produksjonsavtaler før artisten har avtale om plateutgivelse. Låtskrivere som har eget studio hvor popartistene kommer inn for å legge vokal er ikke noe nytt i musikkbransjen. Dette var tvert i mot standarden platebransjen jobbet under på 50- og 60-tallet.

Som i alle andre sammenhenger i musikkbransjen går veien til samarbeid gjennom kontakter. Noen artister blir presentert med forslag om produsent gjennom plateselskapet, mens andre finner veien til et produksjonsselskap. Et godt samarbeid dreier seg om kjemi, felles musikkforståelse og gjensidig respekt.

Mange produsenter er tidligere artister som vet mye om de ulike aspekter i musikkbransjen, og som kan virke som mentor og rådgiver for uerfarne artister. Flere produksjonsselskaper tar imot demoer, og det kan være lurt å levere demoen sin til disse fremfor å gå direkte til et plateselskap.