Et betydelig innhugg i kunstnerøkonomien

Creo – forbundet for kunst og kultur stiller seg kritisk til at byråden i Bergen for næring, kultur og idrett foreslår å holde tilbake alle allerede utlyste kunstnerstipender til etablerte kunstnere i Bergen for 2024.

Dette vil utgjøre et betydelig innhugg i kunstnerøkonomien, samtidig som det ikke vil ha stor effekt på kommuneøkonomien.

Vi er også kritiske til at forslaget fremmes på svært kort varsel før det behandles, spesielt siden det gjelder et allerede vedtatt budsjett. Kulturmidler utgjør livsgrunnlag for mange mennesker, og skal ikke trekkes tilbake uten grundig behandling.

Våre medlemmer i Creo er kunstnere og kulturarbeidere innenfor mange felt, som musikk, dans, teater med mer. De bidrar til at Bergen er en kunst- og kulturby med et yrende liv, der befolkningen og besøkende kan få kunst- og kulturopplevelser av høy kvalitet.

Vi ser med bekymring mot at det offentlige trekker støtte til den frie kunsten. Skal kunstnere ha mulighet til å skape fritt må vi vite at de ikke risikerer økonomisk tap over natten på grunn av hastige politiske vedtak.

 

Les saksframstillingen fra Bergen kommune

Foto: Ihne Pedersen