Koronavirus og avlysninger
Creo får mange henvendelser fra medlemmer angående rettigheter i forbindelse med oppdragsforhold (for eksempel konserter) som blir avlyst grunnet frykt for spredning av Koronaviruset. Kan arrangør påberope seg force majeure slik at de ikke trenger å betale honorar? Creo vurderer det slik:
Utgangspunktet er at Koronaviruset kan falle innenfor force majeure etter bakgrunnsretten, også der det ikke fremkommer direkte av en force majeure-definisjon i kontrakten (epidemi/pandemi). Om det kan grunngi partenes fritak fra avtalerettslige forpliktelser er likevel avhengig av at viruset faktisk har forhindret eller påvirket utførelsen av slike kontraktsforpliktelser.
For avlysninger av arrangementer/konserter grunngitt Koronaviruset er det derfor en forutsetning for anvendelse av force majeure at avlysningen følger nasjonale eller lokale myndigheters innføring av begrensninger i menneskers mobilitet. Det at en oppdragsgiver selv ønsker å avlyse for å hindre smitte, ivareta ansatte og publikum eller sikre videre drift, vil i seg selv ikke kvalifisere til force majeure. Det er altså et absolutt vilkår at nasjonale eller lokale myndigheter har innført en nevnt begrensning.
En gyldig force majeure-avlysning vil frita begge parter fra sine kontraktsforpliktelser, inntil force majeure-situasjonen opphører. Det er i dette implisitt at partene har en plikt til å vurdere om arrangementet kan utsettes til et senere tidspunkt når force majeure-situasjonen har opphørt (når nasjonale/lokale myndigheter opphører innførte begrensninger), eller om det finnes andre tapsbegrensende tiltak som kan gjøres.
For nye kontrakter er det mye som taler for at viruset ikke kan utgjøre et force majeure-tilfelle, da epidemien/pandemien er et kjent faktum ved kontraktsinngåelse. For nye kontrakter er det derfor viktig at kontraktspartene diskuterer, og avtalefester hva som skal skje hvis kontraktsforpliktelsene blir påvirket av koronaviruset.