Med Israels deltakelse mister et kulturarrangement som vanligvis er fylt av fest, moro, glitter og stas, helt sin sjarm, funksjon og verdi.

Creos uttalelse vedr. Israels deltakelse i Eurovision Song Contest (ESC) 2024.

Creo ser grusomme bilder fra Gaza og mener Israel har besvart Hamas sitt forferdelige angrep 7.oktober på grufullt vis. Over 25 000 drepte, hvorav de fleste sivile og over halvparten kvinner og barn, angrep på sykehus, flyktningleirer, journalister og kulturarbeidere, er både uforholdsmessig og inhumant.

Kritikken mot NRK og engasjementet for å utestenge Israel fra Eurovision Song Contest (ESC) har økt kraftig de siste ukene. EBUs argumentasjon for å ikke utestenge Israel er at de ønsker å bevare konkurransens status som en apolitisk begivenhet som forener publikum over hele verden gjennom musikk.

Men for mange, også Creo, oppleves det svært krevende å skulle se artister fra Israel synge i Malmö, samtidig som Israel anklages for grove brudd på den humanitære folkeretten, og ledende politikere avviser enhver vilje til tostatsløsning. Over 100 drepte journalister, og beskyldninger om målrettede angrep mot journalister og presse, burde også være grunn nok for rikskringkastere til å reagere.

Creo mener det strider mot all respekt for ofrene i Gaza at Israels rikskringkaster deltar i ESC. Med Israels deltakelse mister et kulturarrangement som vanligvis er fylt av fest, moro, glitter og stas, helt sin sjarm, funksjon og verdi. Ingen, heller ikke vi i Creo, klarer å fri oss fra de grusomme bildene av tusenvis av drepte på Gaza, ei heller glemmer vi drapene på festivaldeltagere og andre sivile borgere i Israel i oktober.

Creo er sterkt kritiske til at Israel i denne situasjonen får delta i ESC 2024, og vi har stor forståelse og sympati med alle de som krever at Israel utestenges fra arrangementet.

 

Forbundsstyret i Creo