Creos innspill til regjeringens nye digitaliseringsstrategi.

Torsdag 26. september 2024 ble regjeringens nye digitaliseringsstrategi publisert. Creo har underveis i prosessen både deltatt i muntlig innspillsmøte og vi har sendt skriftlig innspill. I begge våre innspill har vi ønsket å fremheve viktigheten av hvilke konsekvenser digitalisering og KI har for kunstnerøkonomien.  

Økt konsum men økonomisk nedgang  

Vi har påpekt hvordan strømmetjenester og andre digitale plattformer har bidratt til økt konsum av musikk, men samtidig en nedgang i de utøvende og skapende kunstnernes del av økonomien i dette markedet. Vi har kommentert DSM-direktivets krav til «rimelig betaling», uoverdragelige plattformrettigheter og viktigheten av at kollektiv forvaltning av rettigheter som sikrer transparens. Videre har vi beskrevet hele problemstillingen rundt trening av KI-modeller på opphavsrettslig beskyttet materiale. 

Strategien favner for bredt 

Digitaliseringsstrategien tar mål av seg til å sette retningen for det digitale Norge frem mot 2030 og den favner derfor bredt. Fra vårt ståsted favner den så bredt at våre innspill dessverre har blitt redusert til et avsnitt som sier at det er viktig at rettighetene til dem som har skapt åndsverk og andre vernede arbeider respekteres, og at den generelle bevisstheten om slike rettigheter økes. Dette er gode intensjoner som vi deler fullt og helt, vi skulle bare ønske at strategien var tydeligere på hvordan den generelle bevisstheten om slike rettigheter skal økes.  

Opphavernes rettigheter må sikres 

Regjeringen sier i strategien at den vil klargjøre hva som er lovlig bruk av åndsverk og andre vernede arbeider i tekst- og datautvinningsprosesser. En slik avklaring ønsker vi velkommen, og vi forutsetter at dette ikke vil resultere i et knefall for store internasjonale tech-selskaper, men sikre opphavernes rettmessige rettigheter. Vi bidrar gjerne med ytterligere innspill til hvordan dette burde løses. 

 

Du kan lese digitaliseringsstrategien her 

Creos skriftlige innspill til digitaliseringsstrategien kan du lese her