«ENK eller AS» er temaet 8. november når LO og Creo Oslo arrangerer digitalt kurs for selvstendig næringsdrivende i kulturbransjen.

– Dette er et brennhett tema etter pandemien, hvor mange fikk kjenne på kroppen hvor dårlig det økonomiske sikkerhetsnettet i et enkeltpersonforetak faktisk er, sier Martin Vinje (31) som er en av arrangørene.

Meld deg på kurset! Det er gratis og åpent for alle

Det norske velferds-systemet er rett og slett rigget for at man skal være ansatt. For kulturarbeidere som stort sett fakturerer for arbeidet de gjør, er den beste og mest stabile løsningen da å opprette et aksjeselskap og hvor man ansetter seg selv.

På kurset vil du møte eksperter innenfor regnskap, skatt og juss. De vil gjennomgå forskjellene mellom enkeltpersonforetak og AS, og gi deg tips og råd for hvordan du kan sikre deg på best mulig måte.

Vil til livs med «AS-myten»

– Mange forbinder AS med en komplisert organisasjonsform, million-omsetninger og vanskelig regnskap, dette er en myte vi vil til livs. Man trenger  30.000 kr i startkapital for å opprette et AS og disse pengene kan man fritt bruke så fort aksjeselskapet er opprettet.

Pandemien var katastrofal for kulturbransjen, og forskjellene mellom organisasjonsformene ble veldig tydelige. Kulturarbeiderne med ENK som ikke hadde et godt år i 2019 stod i grunn på bar bakke. Hadde man vært ansatt i eget AS kunne man permittert seg selv.

Fordeler ved å være ansatt

Vinje er selv frilansmusiker og han kjenner godt til situasjonen som rammet selvstendig næringsdrivende under pandemien.

–  Det er mange fordeler ved å eie et AS. Ansetter du deg selv får du sikkerhetsnettet til en ansatt, som dagpenger og sykepenger. Har du lite jobber i en periode kan du permittere deg selv og få dagpenger. Har du et ENK derimot har du kun rett på 80% av sykepenger der faste ansatte får 100%.

AS betaler heller ikke forskuddsskatt, men skatter etter at regnskapsåret er ferdig. Noe som er mye mer forenlig med inntektene til en typisk kulturarbeider som kan svinge mye. Å betale forskuddsskatt hvert kvartal når du i utgangspunktet ikke aner hva du kommer til å tjene er for de fleste problematisk.

Viktig kurs

– Alle som driver egen næring og som ønsker en tryggere og mer stabil økonomi bør bli med kurset!

Kurset vil bli streamet mandag 8. november klokken 10. Meld deg på facebookarrangementet for å bli med på kurset.

Head foto: Robin Bøe
Visuell skillelinje

Enk eller AS – Webinar for kulturarbeidere

 

Tid: Mandag 08. november, 10:00 – 12:00

Sted: Webinar

Trykk her for påmelding

Informasjon og program:

Webinaret vil dreie seg om forskjellen mellom enkeltmannsforetak og AS, fleksibiliteten i de ulike organisasjonsformene og fordeler og ulemper. En jurist vil også snakke om gråsonetilfeller, når burde man egentlig vært ansatt i stedet for å ta oppdrag i næring?

Hva er de juridiske forskjellene, og ulike plikter og ansvar.

10.00: Harald Løvdal fra SMN Regnskap, Sparebank1

10.45: Åpent for spørsmål

11.00: Lars Christian Fjeldstad, jurist i LO

11.30: Åpent for spørsmål