Ukrainerne trenger først og fremst varme klær, medisiner og mat, men de trenger mer. De må få vite at vi fortsatt støtter dem.

I Ukraina har vinteren kommet og krigen raser uten ende. Ved å slå ut energisektoren, satser Putin på at kulde og motløshet skal knekke motstanden.

Samtidig angripes kunst og kulturinstitusjonene. Museer, konsertarenaer, kulturskoler og teaterhus bombes. I den nylig befridde byen Kherson ble den ukrainske dirigenten, Yuriy Kerpatenko nylig skutt og drept for å nekte å være del av en konsert i russisk regi. Kunstmuseet i samme by er blitt tømt for kunst og kulturgjenstander av de russiske styrkene .

De voldsomme og systematiske angrepene mot kunst og kultur i Ukraina er ikke tilfeldige. Musikkhistoriker Yngvild Sørbye har siden krigens utbrudd dokumentert krigføringen mot kulturen i Ukraina på Facebook.

Vis solidaritet og støtte gjennom musikken

Vi som lever av og for musikken kan vise solidaritet og bygge opp om ukrainsk motstandsvilje og utholdenhet i møte med en mørk vinter.

Mykola Leontovych

Ukrainerne trenger først og fremst varme klær, medisiner og mat, men de trenger mer. De må få vite at vi fortsatt støtter dem. Det nærmer seg jul og en av de aller mest kjente «amerikanske» julesanger, Carol of the Bells, er ofte å høre på julerepertoaret. Det viser seg at denne sangen er ukrainsk.

Carol of the bells eller Schedryk, som den opprinnelig heter er en folketone om svalene om våren, tilrettelagt av den ukrainske komponisten Mykola Leontovych for et sammensatt kor som ble sendt på verdensturné for å vinne sympati for Ukraina etter 1. verdenskrigen. Sangen ble plukket opp i USA og forvandlet til en julesang om sølvklokker og glede. Du kan lese den oppsiktsvekkende historien om sangen på Ukrainas offisielle nettside.

Et kraftig musikalsk budskap

Creo oppfordrer kulturlivet i Norge til å fremføre Carol of the bells denne julen – som et kraftfull musikalsk budskap om at vi ikke har glemt ukrainerne. Vinteren er nådeløs og vi kan sende moralsk støtte. Klokkene midtvinters kan bringe håp og minne om at svalene vil igjen bringe meg seg våren, varme og bedre tider. Putin kan bombe infrastruktur, kulturen og stjele kunst, men aldri knekke den ukrainske sjelen som er så intenst tilstede i denne enkle og slagferdige musikken.

Vi håper kor, orkestrer, korps, spelmannslag, storband, musikere, ensembler og kulturskoler vil være med på å fortelle historien, spille Carol of the Bells, og ringe klokkene for Ukraina denne julen.

 

Tusen takk for henvendelse fra Glenn Erik Haugland om denne viktige saken.