

SGS 1002 videreføres uendret – Creo er skuffet over avgjørelsen
Sentral tvistenemnd har nå konkludert i saken om særavtalen «SGS 1002 Arbeidstøy og musikkinstrumenter«. Forhandlingene mellom KS og arbeidstakerorganisasjonene førte ikke fram tidligere i år, og nemnda har nå bestemt at avtalen skal videreføres uendret. Creo er skuffet, men ser samtidig at noen viktige prinsipper er bekreftet.
I januar ble det brudd i forhandlingene mellom KS og arbeidstakersiden – bestående av LO Kommune, Creo, Unio, YS Kommune og Akademikerne – om endringer i særavtalen SGS 1002.
Et samlet krav fra forbundene var at arbeidsgiver i større grad skulle forpliktes til å dekke fullverdig arbeidstøy tilpasset arbeidsoppgaver og alle årstider, og at det ved bruk av private musikkinstrumenter og utstyr i undervisning skulle inngås lokal avtale om kompensasjon.
SGS 1002 videreføres uendret
I sin avgjørelse slår Sentral tvistenemnd fast at «SGS 1002 Arbeidstøy og musikkinstrumenter skal videreføres uendret for perioden 01.01.2025 til 30.04.2026». Nemnda mener det ikke er tilstrekkelig grunnlag for å endre avtalen nå, men peker samtidig på at partene skal utarbeide et felles kunnskapsgrunnlag om lokale avtaler om arbeidstøy før neste revisjon i 2026.
– Vi er skuffet over at nemnda ikke gir oss medhold i at det er behov for å endre dagens avtale, sier nestleder, Geir Grønnestad. Samtidig registrerer vi at nemnda gir oss noen viktige prinsipielle avklaringer.
Viktig avklaring om særavtalen
I sin vurdering presiserer nemnda at:
«Hovedavtalen gir hjemmel for at tvist om lokal særavtale kan behandles i lokal nemnd, jf. Hovedavtalen del A § 4-5, jf. § 6-2. Også inngåelse av en lokal avtale om musikkinstrumenter i samsvar med særavtalen, er en tariffavtale.»
Dette er en viktig avklaring for Creo, og viser at særavtalen skal ha reell gjennomslagskraft og kunne tvistebehandles dersom partene ikke blir enige lokalt.
Positiv presisering om grunnskole
Creo er positive til tvistenemndas tydelige presisering av det lokale handlingsrommet knyttet til godtgjøring for bruk av private musikkinstrumenter og utstyr også i grunnskolen. Nemnda slår fast at:
«..det er ingen tariffrettslige hindre for å inngå avtale med den enkelte arbeidstaker i grunnskolen om bruk av musikkinstrumenter eller privat utstyr dersom det lokalt er gjensidig interesse for dette. Gjeldende regulering, hvor partene lokalt kan inngå avtale, åpner videre for at partene står fritt til å avtale godtgjøring som også omfatter kompensasjon for generell slitasje, forbruksmateriell, vedlikehold, forsikring mv.»
Dette er etter Creos syn en viktig avklaring som bekrefter at lærere i grunnskolen også kan kompenseres for bruk av eget utstyr – når dette ikke stilles til rådighet av arbeidsgiver – og at dette kan forankres lokalt i en tariffavtale.
Veien videre
Nemnda gir i sin avgjørelse uttrykk for at det er behov for et bedre kunnskapsgrunnlag før neste forhandlingsrunde, og pålegger partene å samarbeide med eksternt fagmiljø om dette. Kunnskapsgrunnlaget skal være klart innen 1. februar 2026 og inngå som en del av grunnlaget for revisjonen av SGS 1002 i forbindelse med hovedtariffoppgjøret samme år.
– Vi skal fortsette å løfte dette i årene fremover. Både arbeidstøy og musikkinstrumenter er praktiske og prinsipielle spørsmål som handler om reelle arbeidsvilkår for ansatte i grunnskoler, studieretningen Musikk/Dans/Drama, og i undervisning ved kommunal musikk- og kulturskole, sier Grønnestad.