Treningslære og fysisk helse for kunstneriske utøvere

Har du noen gang opplevd at du bare trener/øver deg verre? Har du nok kunnskap om hvilken fysisk belastning det kunstneriske yrket ditt egentlig påfører deg? Hva vet du om sammenhengen mellom restitusjon og prestasjon?

Som kunstnerisk utøver bruker man flere timer om dagen på å øve og trene. Denne yrkestreningen er helt nødvendig for at du skal prestere og kan absolutt virke positivt på helsen og den fysiske formen. Men det sistnevnte er ikke alltid tilfelle.

Lite fokus på treningslære

Om man er musiker, danser, sanger eller på andre måter utøver, er det helt essensielt at kroppen har de kapasitetene som trengs for å prestere. Den må tåle de fysiske belastingene den utsettes for til daglig. Da gjelder det å trene seg bedre! Creo opplever at det for mange sceniske yrkesgrupper er lite fokus på øvings-/treningslære og fysisk helse, og at det er mange myter som florerer rundt disse temaene.

Kunstnere er som toppidrettsutøvere

Idretten har naturlig nok vært en viktig drivkraft i utviklingen av effektive treningsmetoder. Creo har derfor valgt å samarbeide med Norges idrettshøgskole når vi nå tar tak i denne tematikken. Også fordi kunstnere i all hovedsak er å betrakte som toppidrettsutøvere som:

  • øver/trener
  • har forestillinger så godt som daglig
  • jobber i ekstreme konkurranseyrker
  • har lite reell «off season»
  • jobber med smerter og står jevnlig overfor risikoen for skader som kan true den kunstneriske karrieren
  • i tillegg skal en kunstnerisk utøver som regel også stå i yrket sitt lenger enn de fleste idrettsutøvere

 

I tiden fremover vil Creo presentere ulike temaer, der vi med kunnskap fra idrett og forskning, vil vise eksempler på hvordan du, som kunstner, kan prestere best mulig, lengst mulig.

Hvor mye kan du når det kommer til trening, restitusjon og totalbelastning?

Test kunnskapene dine i denne quizen! 

 

Lykke til!