

Creos høringssvar til stortingsmelding om fagskoler
I vårt høringssvar til stortingsmeldingen om fagskoler, understreker Norske Scenografer i Creo viktigheten av å satse på høyere utdanning både på fagskolenivå og i akademia. Samtidig advares det mot en utvikling der de to utdanningssystemene settes opp mot hverandre – de må styrkes parallelt og forstås som gjensidig avhengige.
Offentlig finansiering gir samfunnsnytte og faglig utvikling
– Offentlig finansiering av fagskoleutdanninger er et viktig virkemiddel for å sikre samfunnsnyttige og framtidsrettede utdanningsløp. Fagskolene må gis rammer som gjør det mulig å bidra til utvikling, innovasjon og profesjonalisering i hele kulturfeltet, sier Norske Scenografer i Creo.
Vi mener det er avgjørende at offentlig finansiering benyttes strategisk for å sikre et høyt faglig nivå og for å stimulere til nytenkning og forskning – også i fagskolesystemet. Et utdanningssystem som utelukkende defineres av arbeidslivets behov, risikerer å mangle dette utviklingsperspektivet.
Akademia og fagskoler er gjensidig avhengige
Nestleder i Creo, Geir Grønnestad ser svært positivt på hvordan fagskolene kan bidra til å løfte de håndverksmessige og erfaringsbaserte delene av kulturlivet – særlig på produksjonssiden. Dette kan være en viktig kraft i den pågående profesjonaliseringen av kulturbransjen. Men satsingen må ikke gå på bekostning av høyere akademisk utdanning.
– God kunst og kultur er et resultat av dypt integrerte samspill mellom kulturarbeidere fra ulike fagfelt. Uten instrumentmakere kommer ikke musikere langt. Uten dyktige skreddere blir det ingen kostymedesign. Og omvendt. Fagskolene og akademia er ikke motpoler – de er forutsetninger for hverandre, sier Grønnestad.
Creo oppfordrer derfor myndighetene til å legge til rette for et helhetlig utdanningssystem der ulike typer kunnskap og kompetanse får utvikle seg i samspill – til beste for både bransjen og samfunnet som helhet.