Miljø og bærekraft
Kunst og kultur har kraft til å påvirke holdninger og politisk kurs, og dette medfører et betydelig ansvar.
Som Norges største kunst- og kulturorganisasjon skal Creo ta en ledende rolle i saker som omhandler klima, miljø og bærekraft, både innenfor kulturlivet og fagbevegelsen.
Creo arbeider aktivt for å gjøre det enklere for våre medlemmer å ta bærekraftige valg, og for at miljøvennlig og bærekraftig drift skal bli førstevalget i kultursektoren.
Creo blir partner i Green Producers Club
Creo har inngått en partneravtale med Green Producers Club. GPC er et klimainitiativ for kulturprodusenter, med mål om å tilrettelegge for at den nordiske kultursektoren kan redusere sine utslipp i henhold til Parisavtalen. I Norge vil dette si 55% utslippsreduksjon innen 2030.
Partneravtalen innebærer at alle Creos medlemmer får rabattert pris på lisens til Green Producers Tool, og mulighet til å delta i nettverket for klimavennlig produksjon
Rabatt på klimaverktøy
Som Creo-medlem får du altså rabattert årlig lisens på Green Producers Tool til 4000,- inkl.mva. Verktøyet gjør det enkelt å måle, redusere og rapportere CO2-utslipp fra frittstående turneer, arrangementer, oppsetninger og andre kulturproduksjoner. Les mer om verktøyet her.
Alle som er interesserte i klimaverktøyet Green Producers Tool kan se demoen av verktøyet under og deretter ta kontakt med prosjektleder i Green Producers Club Brita Holt Vistnes (brita@greenproducers.club) for nærmere kontakt om pris, kontrakt og opplæring.
Rapport om kulturlivets klimapåvirkning
Creo, Norske Kulturarrangører, Norsk teater- og orkesterforening (NTO), Norske Kulturhus og Virke står bak en ny klimarapport som kartlegger sektorens klimaavtrykk, og foreslår veier videre for kulturbransjens arbeid med å kutte klimagassutslipp og bidra til den grønne omstillingen.
Stort potensiale i kultursektoren
Kultursektoren er ikke den sektoren som samlet sett står for de største klimaavtrykkene, men potensialet for reduksjon i klimagasser og omstilling til grønn kulturproduksjon er stort, og på linje med alle sektorer i samfunnet, må også vår sektor bli utslippsfri.
Kulturen står i en særstilling fordi den når ut til et bredt publikum, og derfor har en unik påvirkningsmulighet til et bredt lag av befolkningen. Sektoren selv ønsker å ta samfunnsansvar og innføre tiltak for å kutte i egne klimagassutslipp. Samtidig har kulturen en spesiell rolle og mulighet til å bidra til å løfte kunnskapsnivået i hele befolkningen når vi skal bli et lavutslippssamfunn.
Last ned rapporten: Kulturlivets klimapåvirkning
Klimapartnerskapsavtale
I 2021 tok kultursektoren selv ansvar for å utarbeide et grønt veikart med strakstiltak for virksomheter, organisasjoner, enkeltaktører, kunstnere og myndigheter. Som en oppfølging av veikartet ble det i september 2022 laget en intensjonsavtale om en kommende klimapartnerskapsavtale mellom regjeringen og kultursektoren.
Daværende kultur- og likestillingsminister, Anette Trettebergstuen, skrev under intensjonsavtalen med Virke kultur og opplevelse, Virke Produsentforeningen, Creo, Norske Kulturarrangører, Norske kulturhus og Norsk teater- og orkesterforening. Disse organisasjonene er også samarbeidsaktørene som står bak denne rapporten.
Formålet med klimapartnerskapsavtalen er å utvikle konkrete forslag til regjeringen og kultursektoren om hvilke tiltak som kan bidra til kutt av klimagasser. Målet er å redusere kultursektorens karbonavtrykk, og bidra til å nå Norges klimamål sånn at vi kan bli et foregangsland på klima. Intensjonsavtalen om en klimapartnerskapsavtale er det som danner grunnlag for rapporten du nå leser.
Intensjonsavtalen omfatter spesielt to punkter som er direkte relevante for dette prosjektet:
- Kultursektoren igangsetter en kartlegging av sektorens utslipp for å ha et godt grunnlag for vurdering av klimagasskutt i dialog med kultur- og likestillingsministeren.
- Avtalen skal ha fokus på tiltak som kulturfeltet selv kan iverksette for å kutte sine utslipp, og tiltak fra regjeringen som kan bidra til å stimulere til dette. Regjeringen og kultursektoren skal sammen bidra til at sektoren settes i stand til å redusere sine klimagassutslipp.
Miljøfyrtårn
I 2023 ble Creo sertifisert som Miljøfyrtårn! Creo har lenge jobbet for å bli sertifisert ved å kartlegge vårt eget avtrykk, og utarbeide nye grønne mål og rutiner.
Miljøfyrtårn er et ledelsessystem som skal hjelpe organisasjonen med å måle effekten av våre egne tiltak, gi oss oversikt over eget arbeid, og hjelpe oss med å bli gradvis grønnere. Formålet er å kontinuerlig vedlikeholde og forbedre vårt eget miljøarbeid.
Et mer bærekraftig kunst- og kulturfelt
Sertifiseringen stiller høye krav til oss, og vi skal stille høye krav til andre. Creo skal arbeide for et mer miljøvennlig og bærekraftig kunst- og kulturfelt, for de som lever for kunsten, og for de som lever av den. Det er nå jobben begynner. Vi ser frem til det.
Creo skal blant annet:
- kontinuerlig vedlikeholde og forbedre vårt eget miljøarbeid
- bygge et sunt og trygt arbeidsmiljø, som legger til rette for faglig og personlig utvikling, med tillit til ledelse og medarbeidere
- øke antall miljømerkede produkter i daglig drift
- prioritere produkter som belaster miljøet minst mulig under produksjon, når det er i bruk og når det blir til avfall
- jobbe for å ikke øke vårt energibruk
- unngå unødvendig reising