Denne siden blir løpende oppdatert under tariffoppgjørene.

Til det statlige tariffområdet hører alle tilsatte i statsforvaltningen og statlige virksomheter.

Aktuelt

Styret i LO Stat vedtok mandag å be om at årets tariffoppgjør i staten skal behandles i frivillig nemnd. Staten har sagt ja til henstillingen, og Rikslønnsnemnda har fått ansvaret for å gjennomføre prosessen.

– Uravstemningen endte med at medlemmene sa nei til resultatet, noe vi tar på stort alvor. Likevel må vi også vurdere muligheten for hva vi vil oppnå ved en streik satt opp mot det vi kan oppnå i en frivillig nemnd. Vårt styre mener det sistnevnte bør prøves, sier leder i LO Stat, Egil André Aas.

Les saken

Det blir ingen streik for LO Stat-forbundenes medlemmer i staten, etter at partene ble enige hos Riksmekleren syv timer på overtid.

– Ulike tariffavtaler, og ulike lønns- og arbeidsvilkår i staten over flere år, har hatt store konsekvenser, og har mange steder medført ei ulikebehandling av ansatte som ikke kan fortsette. Noe også staten er enig med oss i, sier Egil André Aas, leder i LO Stat.

Dette har vært det vanskeligste oppgjøret i min tid som LO Stat-leder. Vi måtte ta noen tunge valg, men tilbakemeldingene fra medlemmer og tillitsvalgte før dette oppgjøret har vært at det viktigste er å komme tilbake til likelydende tariffavtaler, der forhandlinger skjer i samme rom, og alle statsansatte ivaretas.

LO Stats leder Egil André Aas.

Kjempet for likelydende avtaler

LO Stat har kjempet lenge for likelydende avtaler i staten, og gikk inn i forhandlingene med stor tro på å få i havn en rettferdig og framtidsrettet tariffavtale. Derfor svarte vi også ja til tilbudet fra staten.

– Det store flertallet av LOs medlemmer staten er langtidsutdannet, men siden vi har alt fra professorer til renholdere som medlemmer er det viktig for oss å ivareta alle, og ikke bare enkeltgrupper, sier Aas

Tilfreds med totalen

Nestleder i Creo, Cathrine Nyheim er enig i at forhandlingene har vært krevende.

– Dette oppgjøret har helt klart vært utfordrende, og for å komme i mål har vi akseptert at noen krav ikke ble innfridd  Totalen i dette meklingsresultatet er imidlertid noe vi har grunn til å være tilfreds med, sier Nyheim.

Hovedtrekkene i meklingsresultatet:

  • Lønnsoppgjøret er innenfor frontfaget på 5,2 prosent.
  • Fordelingen sentralt/lokalt 25/75
  • Sentralt generelt tillegg på 0,75 % til alle
  • Lokal avsetning på 2,15 % av lønnsmassen i den enkelte virksomhet
  • En hovedtariffavtale som har med regler for minstelønn og godskriving, og legger til rette for at vi igjen kan få likelydende hovedtariffavtaler i staten.

Se Riksmeklerens Møtebok

Det ble brudd i årets hovedoppgjør i det statlige tariffområdet. Alle hovedsammenslutningene (Akademikerne, UNIO, YS og LO Stat) brøt forhandlingene med Staten, men med ulik begrunnelse. Forhandlingene føres videre ved hjelp av Riksmekleren.

LO Stat har ved årets oppgjør fremmet krav om likelydende avtaler og om en rettferdig fordeling av lønnstilleggene gjennom et stort sentralt tillegg. Meklingsavslutningen er utløpet av 23. mai ved midnatt. Se LO Stats side for mer informasjon.

Hovedoppgjøret i Staten er i gang og LO Stat har levert sitt krav. Creo deltar i forhandlingene sammen med de andre LO forbundene som har medlemmer i det statlige tariffområdet. Forhandlingene skal sluttføres innen 1.mai.

Sentrale tillegg og likelydende avtaler

Hovedkravet er økt kjøpekraft i form av sentrale tillegg. LO Stat og Creo mener at sentrale tillegg bidrar til rettferdig fordeling og økt likelønn. LO Stat krever også en retur til likelydende hovedtariffavtaler for alle statsansatte. Ulikelydende avtaler i staten fører til større ulikhet og forskjellsbehandling. Vi ønsker derfor at alle hovedsammenslutningen i staten skal ha likelydende avtaler.

– I en tid med høye levekostnader er målet å gi folk bedre økonomisk handlingsrom gjennom en rettferdig fordeling av lønnsmidlene. Vi jobber for at våre medlemmer får en merkbar økning, sier nestleder i Creo, Cathrine Nyheim.

Les mer om oppgjøret her.