Hopp til innhold
Creo anbefaler en årsramme for undervisning på inntil 630 timer.

Undervisning i visuelle kunstfag er sammensatt da det både undervises individuelt og i gruppe samtidig. Det stilles store krav til at pedagogen skal beherske og undervise i et bredt spekter kunstuttrykk, teknikker og disipliner. Det eksisterer lite relevant undervisningsmateriale, noe som forutsetter at pedagogen ofte må utarbeide eget undervisningsopplegg.

Årsrammen skal bidra til å sikre at pedagoger innen visuelle kunstfag får avsatt tilstrekkelig tid og ressurs til et bredt spenn av oppgaver, som blant annet: nødvendig for- og etterarbeid til undervisningen, god oppfølging av elever individuelt og i gruppe, faglig utvikling og nødvendig kompetanseheving, tid til nødvendig rigging, rydding og materialforvaltning, og arrangementer og utstillinger.

Gode rammevilkår for undervisningen bidrar både til å underbygge målsetningen om heltidskultur og vil gjøre det mulig for pedagogen å stå i en 100% stilling i et helt arbeidsliv.

Begrunnelse

Det eksisterer lite relevant undervisningsmateriale, noe som medfører at det går med mye tid til forberedelse og utarbeiding av eget undervisningsopplegg. Det innebærer å skape unikt materiale. I de fleste tilfeller betyr det å skape både praktiske eksempler (maleri, tegning, leire osv.) i forkant, og pedagogisk formidlingsopplegg tilpasset hver elev og hver gruppe. Mange elever går år etter år og trenger dermed nye oppgaver og innfallsvinkler kontinuerlig.

Undervisning i visuelle kunstfag innebærer både gruppe- og individfokus, både i undervisningsopplegg og elevoppfølging.  Elevene skal skape egne uttrykk, og kunstpedagogene må hele tiden balansere strukturert undervisning og improvisasjon, gruppefokus og individuell oppmerksomhet. Elevene kan bruke svært forskjellig tid på oppgaver, og det er ikke uvanlig at det undervises i flere oppgaver samtidig. Det kreves stor grad av spesialtilpasset tilbakemelding som tar opp i seg den individuelle elevs eget utviklingsmønster, muligheter og ambisjoner. For mer erfarne elever vil individuell undervisning være en egnet måte å organisere deler av undervisningen. For å få til alt dette er det avgjørende at kunstpedagogene har gode rammer rundt undervisningen, og at det settes av tilstrekkelig tid til for- og etterarbeid så vel som oppfølging av elevene i undervisningen.

Gruppeundervisning krever mye planlegging og tid for å administrere mange elever i og mellom undervisning, samt å holde kontakt med foresatte. Derfor må antallet elever totalt sett holdes innenfor rammer som gjør at kunstpedagogen kan følge hver enkelt elev opp.

I fagplan for visuell kunst anbefales det for kjerneprogrammet grupper opp til sju–åtte elever, der elevene har permanente arbeidsplasser. Det kan også være hensiktsmessig med mindre grupper, en-til-en undervisning, tolærersystem, spesialpedagoger eller assistenter i ulike undervisningssituasjoner.

Visuelle kunstfag er et skapende og materialbasert fag, og kunstpedagogene bruker mye tid til innkjøp av materialer, forvaltning, rigging og rydding. Undervisningsrommene skal tilrettelegges for dagens oppgaver med de krav til rigging og utstyr det innebærer, og med tanke på å skape et egnet miljø for kreativ utfoldelse.

Kunstpedagogene skal også sørge for at elevarbeidene lagres, tørkes og forvaltes mellom hver undervisning. I tillegg skal materialer og utstyr skaffes, forvaltes og vedlikeholdes. Tid til rigging, rydding, innkjøp og forvaltning bør skilles fra tid til forberedelse av pedagogisk og kunstnerisk undervisningsmateriale i arbeidsplanen, og det bør avsettes tilstrekkelig tid til dette.

Undervisningen krever også egnede lokaler med tilstrekkelig plass til lagring og forvaltning av både elevarbeider og materialer mellom undervisningen. Det bør også være tilgang på adekvat arbeidstøy og verneutstyr etter behov.

Større elevproduksjoner (gjerne som avslutning av et semester) er en viktig del av undervisningen i faget, og arbeidet er som regel svært tidkrevende. Kunstpedagogene prosjekterer, kuraterer, monterer, rigger og rydder. Mye må skje i et komprimert tidsspenn og gjøres uten elever. Eldre og mer erfarne elever kan delta i monteringsarbeid, men som regel ikke i den tidsutstrekning som trengs i denne intense fasen.

Ved større utadrettede arrangement vil det være krevende å skulle planlegge og gjennomføre ordinær undervisning samtidig som alle oppgaver knyttet til utstilling også ivaretas. Avsatt prosjekttid i arbeidsplanen og omdisponering av ordinær undervisning i forbindelse med slike perioder, kan bidra til å løse dette.

Innenfor visuelle kunstfag finnes det en mengde teknikker og fag som kunstpedagogene skal undervise i. Lærere er ofte utdannet i én disiplin, men underviser i mange ulike. Det stiller store krav til både bred og spisset kompetanse. Eksempelvis vil en maler forventes å undervise også i tegning, skulptur, grafikk, installasjon, keramikk, digitale teknikker med mer. Det betyr at kunstpedagogene trenger tid til å opprettholde ferdigheter i sitt eget fagområde, samtidig som de skal utvikle kompetanse i de andre områdene. Kunstpedagogene skal også være oppdatert på undervisning tilpasset elever i alle aldre og nivå.

Se også fagplan for visuell kunst: Rammeplanen > Kulturskolerådet