Arbeidsåret i kulturskolen
De ytre rammene for arbeidstid i kulturskolen er regulert i Hovedtariffavtalen pkt. 4.2.5:
Ansatte i kulturskole har et ordinært brutto årsverk på 1950 timer. Med mindre annet avtales lokalt, gjelder som et utgangspunkt en planfestet arbeidstid på 1300 timer. I denne tiden ligger et undervisningsomfang på inntil 741 klokketimer.
Årsrammen for undervisning i kulturskolen er lik den for barnetrinnet i grunnskolen, uten hensyn til for eksempel nivå, alder eller gruppestørrelser. Arbeidstidsavtalen for undervisningspersonalet (SFS2213) gir imidlertid nedsatt årsramme for undervisning for lærere i ungdomsskole og videregående skole. Creo mener dette også bør vurderes i kulturskolen.
Årsverket er inndelt i undervisning, annen planfestet arbeidstid og selvstendig tid.
Les mer om Creos anbefalinger til hva som inngår i de ulike delene av årsverket her.
Faktorer ved timeplanlegging
Creo anbefaler at arbeidsplanen tar hensyn til fagenes egenart, gruppestørrelser, geografi, organisering og lokale forhold. Som hovedregel bør lærernes arbeidsplan planlegges på en slik måte at arbeidstiden fordeles jevnt gjennom hele arbeidsåret. Hvis kulturskolens planer inneholder aktiviteter som avviker fra den ordinære ukentlige arbeidstiden må det avsettes tilstrekkelig arbeidstid og gjennomføringen planlegges på en slik måte at arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljølovens ivaretas for den enkelte ansatte.
Lærernes arbeidstid må organiseres slik at det er mulig å ha en 100 % stilling gjennom et helt arbeidsliv.
For fastsetting av årsramme for undervisning, se Creos fagspesifikke anbefalinger.
Creo anbefaler at partene lokalt vurderer i hvilken grad andre faktorer bør hensyntas i forbindelse med fastsetting av arbeidsplanen.