Tariff 2021
Denne siden oppdateres i forkant av – og under – tariffoppgjørene innenfor alle avtaleområder hvor Creo er part.
De viktigste endringene er:
Toleransebeløpet i den kommunale AFP- ordningen er doblet fra og med neste år. Dette medfører at beløpet AFP- pensjonister kan tjene uten avkorting i pensjon, er økt til kr. 30 000.
Det skal også betales pensjonspremie i inntil tre år for arbeidstakere som har ulønnet permisjon og mottar pelepenger.
Ny revidert og videreført SGS 2020 Pensjonsordninger gjelder fra 1.1.2022 til 31.12.2023
LO Stat og Spekter har forhandlet fram hovedavtalen for de neste fire årene.
Creo er godt fornøyde med resultatet for våre medlemmer, og mener avtalen i stor grad anerkjenner de tillitsvalgte, og betydningen av et samarbeid basert på tillit og respekt mellom partene.
– Hovedavtalen er arbeidslivets grunnlov, og hvert fjerde år forhandler vi og tilpasser den. Vi er godt fornøyd med forhandlingene, og har fått gjennomslag for viktige prinsipper, sier Lise Olsen, nestleder i LO Stat. Hun har ledet forhandlingene på vegne av LOs forbund i Spekter-området.
Pensjonsstreiken er over. LO Stat og Spekter er enige om å innføre en ordning med livslange og kjønnsnøytrale pensjonsytelser fra 1. april 2022.
– For Creo var målet å sikre medlemmene våre tilsvarende lønnsvekst som resultatet i kommunal sektor slik at parallelliteten i avtalene ivaretas. Det klarte vi, sier Janne Hegna, Forbundssekretær og forhandler på området for Creo. Partene endte til slutt opp med et tilbud som var helt i tråd med vårt krav.
Torsdag 15. oktober kom partene til enighet om de fire siste avtalene:
- Landsoverenskomst for helse- og sosiale tjenester
- Landsoverenskomst for barnehagene
- Landsoverenskomst for utdanning
- Landsoverenskomst virksomheter § 27
Det er satt av 1 % til lokale forhandlinger, med frist 30. november.
Regjeringsskifte og tillitsreform gjør at hovedavtaleforhandlinger utsettes til utgangen av 2022. Dagens hovedavtale videreføres derfor.
Onsdag 15.september 2021 forhandlet Creo-forbundet for kunst og kultur med Hovedorgansisasjonen Virke, for ansatte i Landsoverenskomsten for Spesialitshelsetjenetsen.
– Uttelling for kompetanse er en viktig sak for Creo og det har vi fått gjennomslag for i disse forhandlingene, sier Janne Hegna, Creos forbundssekretær på Virke-HUK-området. Resultatet innebærer en estimert lønnsvekst på 2,82 prosent. Det er det samme som ble resultatet i oppgjøret for Spekter helse. Det betyr at Creos medlemmer er sikret økt kjøpekraft og har fått lønnsøkning i tråd med frontfaget.
For Creo var målet å sikre medlemmene våre tilsvarende lønnsvekst som resultatet i Spekter helse, slik at parallelliteten i avtalene ivaretas. Det lykktes vi med. Vi fikk gjennomslag for våre krav i mellomoppgjøret for Spesialisthelsetjenesten.
Det er streik i opera, teatersektoren og orkestrene. Fra 8. september trappes streiken ytterligere opp. Da vil til sammen 435 kulturansatte streike. Grunnlaget for streiken er strid om kulturarbeidernes pensjonsordning.
Klokken 24 mandag 30.8. kom partene til enighet i Kirkelig sektor. Oppgjøret har en ramme på 2,82% som er på linje med oppgjøret i kommunesektoren.
– Vi er spesielt tilfredse med at dette oppgjøret har lagt inn penger i lønnsgruppe 4b. Dette innebærer at enkelte arbeidstakere som i dag lønnes i gruppe 4, men som har ett års nødvendig tilleggsutdannelse utover 4 år, samlet vil få et godt lønnsløft, sier nestleder Anders Hovind.
Garantilønna for lønnsgruppe 4b har virkningsdato 1.1.2022. Innen den tid vil det bli oppretta nye stillingskoder i lønnsgruppa. Partene ønsker også å samarbeide om en egen veiledning som kan hjelpe partene lokalt med overflyttinga av aktuelle arbeidstakere fra lønnsgruppe 4 til 4b.
Det sentrale tillegget for de øvrige lønnsgruppene er gjeldende fra 1.5.2021.
KA frafalt i forhandlingene kravet om lokale lønnsforhandlinger i kirkelig fellesråd/menighetsråd i 2021. I stedet ble det avtalt at det skal gjennomføres lokale lønnsforhandlinger på dette området ifm. med hovedoppgjøret i 2022. Creo vil tilby kurs for de tillitsvalgte om temaet.
Arbeidsutvalget i Creo godkjente forhandlingsresultatet 2.9.2021. Fagforeningene har frist til 30.9.2021 med å melde sin godkjenning til KA.
Partene har denne gangen levert inn krav og tilbud før alle samlet seg i kirkens hus mandag morgen 30.8. klokka 8.30. Tradisjonen tro presenteres ikke krav og tilbud på partenes nettsider. Dette er for å sikre et godt forhandlingsklima. Partene har en forventning om at mellomoppgjøret 2021 kan gjennomføres i løpet av dagen. Forhandlingsresultatet vil bli presentert på våre nettsider så snart det foreligger.
Det er fare for streik i kultursektoren fra 3. september. Bakgrunnen for mulig konflikt er at arbeidsgiversiden nekter å stå ved løfter om en rettferdig pensjonsordning.
2. september blir det mekling for Fagforbundet, NTL og Creo. Kravet om at pensjonsytelsene skal være lik for kvinner og menn, og vare livet ut er viktig. Siden kvinner i gjennomsnitt lever lenger enn menn vil de få en lavere livsvarig pensjon enn menn.
Arbeidstakerne krever hybridpensjon, en pensjonsløsning som gir bedre trygghet for de ansatte, og som gir livsvarige og like pensjoner. Dette er den samme ordningen de har i private barnehager. Ordningen er også svært lik den som gjelder i offentlig sektor, ny offentlig tjenestepensjon.
I lønnsoppgjøret 2015 ønsket Spekter å endre pensjonsordning på grunn av en akutt økonomisk situasjon ved flere kulturinstitusjoner. I 2016 inngikk vi derfor en midlertidig avtale om innskuddspensjon.
Avtalen innebar et felles mål for arbeidsgiverne og arbeidstakerne om at en varig pensjonsordning skal ha livsvarige og kjønnsnøytrale pensjonsytelser. Dette var viktige prinsipper i den ytelsesordningen vi hadde tidligere. Vi inngikk den midlertidige pensjonsordningen ene og alene fordi arbeidsgiver lovte oss at dette skulle sikres i en varig ordning. Vi valgte å stole på arbeidsgiver. Så langt har ikke arbeidsgiverne vist vilje til å oppfylle avtalen.
– Vi har kommet arbeidsgiver i møte, og nå må arbeidsgiver på sin side innfri inngåtte avtaler. Hvis ikke det skjer blir vi nødt til å ta i bruk det sterkeste virkemiddelet vi har, nemlig streik, sier Lise Olsen, nestleder i LO Stat og forhandlingsleder.
Det fins en gylden middelvei som ivaretar både arbeidsgivers og arbeidstakers behov. Vi har tilbudt oss å være med på et spleiselag, samtidig som ansatte skal sikres en rettferdig og trygg pensjon. Løsningen heter hybridpensjon.
Meklingsfristen er midnatt 2. september.
Her kan det bli streik
197 medlemmer tas ut i en eventuell streik, og følgende virksomheter blir berørt i første streikeuttak:
– Den Nationale Scene (29)
– Den Norske Opera & Ballett (39)
– Det Norske Teatret (20)
– Nathionaltheateret (2)
– Rogaland Teater (14)
– Bergen Filharmoniske Orkester (93)
Creo er godt fornøyd med at forhandlingen har gitt god uttelling for lang utdanning og erfaring. Creos har i hovedsak musikkterapeuter innenfor dette området og de avlønnes i stillingsgruppe 5. Medlemmer med 10 års ansiennitet er dermed sikret et tillegg på minstelønnstabellen på 22 000 kr gjeldene fra 1.august.
I forhandlingene med Spekter Helse er Creo en del av LO Stat, og samarbeider med Fagforbundet, EL og IT Forbundet, FO og Norsk Manuellterapeutforening. Ved å forhandle sammen med andre LO-forbund får Creo større kraft bak kravene og uttelling i forhandlingene.
Resultatet av forhandlingene er som følger:
- Det gis et generelt tillegg på 2 % til alle medlemmer med henholdsvis 0, 4, 8 og 10 års ansiennitet i stillingsgruppe 4. Medlemmer i stillingsgruppe 4 med 16 års ansiennitet gis et tillegg på 2,5 %.
- Det gis et generelt tillegg på 2 % til alle medlemmer med henholdsvis 0, 4, 8 og 10 års ansiennitet i stillingsgruppe 5. Medlemmer i stillingsgruppe 5 med 16 års ansiennitet gis et tillegg på 2,5 %.
- Arbeidstakere som er direkteplassert gis et tillegg på 2,5 %.
- Tilleggene er bruttotillegg. Deltidsansatte gis forholdsmessig tillegg
Stillingsgruppe 4 – Stillinger hvor det kreves høyskoleutdanning:
- 0 års lønnsansiennitet kr. 423 000,- pr. år (økning på 9000).
- 4 års lønnsansiennitet kr. 439 000,- pr. år (økning på 10 000).
- 8 års lønnsansiennitet kr. 464 000,- pr. år (økning på 10 000).
- 10 års lønnsansiennitet kr. 517 000,- pr. år (økning på 12 000).
Stillingsgruppe 5 – Stillinger hvor det kreves høyskoleutdanning med spesialutdanning:
- 0 års lønnsansiennitet kr. 470 000,- pr. år (økning på 10 000).
- 4 års lønnsansiennitet kr. 496 000,- pr. år (økning på 11 000).
- 8 års lønnsansiennitet kr. 532 000,- pr. år (økning på 12 000).
- 10 års lønnsansiennitet kr. 570 000,- pr. år (økning på 22 000).
Endringene gjøres med virkning fra 1. august 2021.
Det er satt av en pott på 1,3 prosent til lokale forhandlinger med virkning fra 1. oktober. Det innebærer at B-delsforhandlingene gjennomføres i september. Creo har en samarbeidsavtale med Fellesorganisasjonen (FO) som vil ivareta Creos medlemmer i sykehussektoren i de lokale forhandlingene.
Mandag 21.juni ble det avholdt forhandlinger i Virke-HUK området. Forhandlingsresulatet gjelder for de landsoverenskomster som korresponderer med Statlig tariffområdet og for følgende overenskomster.
- Landsoverenskomst for virksomheter § 26
- Landsoverenskomst for høyskoler
- Landsoverenskomst for museer og andre kulturinstitusjoner
Partene ble enige om en lønnsvekst på 2,7 prosent, om lag det samme resultatet som i frontfaget, halvparten av dette skal forhandles lokalt.
Det gis et flatt prosenttillegg på 0,9 prosent og kronetillegg på kr 1 500 til alle. I tillegg får de laveste lønnstrinnene, fra 19 til 50, et kronetillegg på kr 4 000. Det sentrale tillegget gis fra 1. mai 2021.
Halvparten av lønnsveksten i år kommer gjennom lokale forhandlingene. Forhandlingene skal være avsluttet innen 31. oktober 2021 og tilleggene gis fra 1. juli 2021. Creos medlemmer som ikke har egne tillitsvalgte blir ivaretatt av tillitsvalgte fra de andre LO forbundene etter fullmakt fra Creo sentralt.
Fremdeles fire avtaler igjen
Ettersom at lønnsoppgjøret med KS og Spekter ikke er sluttført, har ikke Creo forhandlet om tariffavtalene i Virke-HUK som korresponderer med deres tariffavtaler. Derfor gjenstår det fire tariffavtaler i Virke-HUK.
Etter over 14 timer på overtid ble meklingen i statlig tariffområde avsluttet. Partene ble enige hos Riksmekleren torsdag ettermiddag, dermed blir det ingen streik i staten.
Lavlønn, likelønn og ellers god fordelingsprofil var viktige punkter i LO Stats krav. Og her fikk man resultater som kommer den store bredden av medlemmer til gode.
Det var et enstemmig forhandlingsutvalg som sa ja til tilbudet fra staten, etter det som har vært en krevende mekling for alle parter. Partene hadde da sittet sammen i godt over ett døgn sammenhengende.
En trøtt, men fornøyd nestleder Anders Hovind mener meklingen denne gang har gitt et bedre resultat enn på lenge.
– Creo er en del av LO stats forhandlingsutvalg som har vært tydelig på at lavtlønnede og likelønnstiltak skulle være første prioritet i årets oppgjør. Dette har vi klart på en god måte.
Med en ramme på 2,7 prosent ligger oppgjøret på linje med frontfaget. Men for LO Stat har fordelingen av lønnsmidlene vært like viktig som størrelsen på ramma.
– Staten var veldig tydelig på at frontfagets ramme sto fast, og rammen endte til slutt på 2,73 %. Måten pengene ble fordelt på var viktigst for oss og her ble våre krav langt på vei innfridd. 50% av lønnsmassen fordeles sentralt og den andre halvdelen går til lokale lønnsforhandlinger. Derfor blir det viktig at våre lokale tillitsvalgte i disse forhandlingene bidrar til ytterligere lønnsutjevning for våre medlemmer, avslutter Hovind.
Hovedtrekkene i resultatet:
- 1500 kroner flatt til alle lønnstrinn
- 0,9 prosent i generelt tillegg til alle lønnstrinn
- 4000 kroner i lavlønnstillegg til alle fra lønnstrinn 19 til 50
- Et nedadstigende likelønnstillegg til kvinnedominerte lønnstrinn (fra 3800 kroner i lønnstrinn 51 til 200 kroner i lønnstrinn 69)
- 50 prosent av disponible midler avsettes til lokale forhandlinger
Creo har sammen med KAH sikret kjøpekraft for sine medlemmer i lønnsoppgjøret i Oslo kommunen
Kommuneansattes Hovedsammenslutning Oslo (KAH), som består av Fagforbundet, Fellesorganisasjonen, Skolenes Landsforbund og Creo har blitt enige med Oslo kommune om et lønnsoppgjør som sikrer Creos medlemmer i kommunen minimum kr 16 500 i året, eller et tillegg i årslønn på 3,45 % fra lønnstrinn 32 og oppover. KAHs medlemmer unngår dermed konflikt.
Meklingsresultatet ble klart etter mekling litt mer enn 14 timer på overtid.
– Vi har kommet fram til et meklingsresultat som begge parter kunne godta. Vi i KAH hadde noen tydelige mål, og vi har fått et resultat i tråd med LOs tariffpolitikk, sier Einar Bergem, Creos forhandler i KAH.
KAH krevde at kjøpekraften skulle opprettholdes for medlemmene og at den manglende lønnsutviklingen fra fjorårets oppgjør skulle tas igjen.
I årets forhandlinger krevde dessuten LO at oppgjøret i kommunesektoren skulle sikre likelønn og ha en god sosial profil.
– I et oppgjør må man alltid gi og ta, og det er mange hensyn som må veies opp mot hverandre. Vi i Creo er tilfreds med en løsning som forhindret streik i denne svært krevende situasjonen som kommunesektoren står i, sier forbundsleder i Creo, Hans Ole Rian.
Oppgjøret har en ramme på 2,83 %, og det ble ikke avsatt en pott til lokale forhandlinger.
LO Kommune og KS er enige om et lønnsoppgjør som sikrer LOs medlemmer i kommunene mellom 10.000 og 22.000 kroner mer i året. I tillegg skal det gjennomføres lokale forhandlinger. Over 190.000 av LO Kommunes medlemmer unngår dermed konflikt.
Meklingsresultatet ble klart etter mekling flere timer på overtid.
– Vi har kommet fram til et meklingsresultat som begge parter kunne godta. Vi i LO Kommune hadde noen tydelige mål, og vi har fått et resultat i tråd med LOs tariffpolitikk, sier Mette Nord, LO Kommunes leder.
LO Kommune krevde at kjøpekraften skulle opprettholdes for medlemmene og det kravet er innfridd.
I årets forhandlinger krevde dessuten LO Kommune at oppgjøret i kommunesektoren skulle sikre likelønn og ha en god sosial profil. For LO Kommune har det også vært viktig at folk får uttelling for økt formell og uformell kompetanse og det er avtalt føringer for de lokale forhandlingene som vektlegger dette.
De lokale forhandlingene skal gjennomføres innen 15. oktober. Et stort korps av tillitsvalgte i LO-forbundene er klare til å gå i gang med disse forhandlingene.
– I et oppgjør må man alltid gi og ta, og det er mange hensyn som må veies opp mot hverandre. Vi i Creo er tilfreds med en løsning som forhindret streik i denne svært krevende situasjonen som kommunesektoren står i, sier forbundsleder i Creo, Hans Ole Rian.
Oppgjøret har en ramme på litt over 2,8 %, og det er også avsatt en pott til lokale forhandlinger.
Oslo kommune er et eget tariffområde og omfattes ikke av denne tariffavtalen.
LO Kommune representerer 190 000 arbeidstakere i kommunal sektor og består av disse forbundene: Fagforbundet, Fellesorganisasjonen (FO), EL og IT Forbundet, Creo, Skolenes Landsforbund, Norsk Sjøoffisersforbund og Fellesforbundet. LO Kommune er den største forhandlingssammenslutningen i KS-området.
Torsdag ble det klart at LO Kommune tar ut over 4.700 medlemmer i streik dersom Riksmekleren ikke lykkes i å få partene, KS og LO Kommune, til å enes om et resultat i årets lønnsoppgjør.
Denne meklingen foregår parallelt med meklingene for ansatte i staten og i Oslo kommune, som har en egen tariffavtale.
Alle forhandlingene brøt sammen i slutten av april, og midnatt 26. mai er det meklingsfrist.
Kommuneansattes Hovedsammenslutning Oslo (KAH), som består av Fagforbundet, Fellesorganisasjonen, Skolenes Landsforbund og Creo, endrer navn til LO Kommune Oslo fra 1. juni.
Navneendringen signaliserer at det er forhandlingssammenslutningen for LO-forbundene i Oslo kommune, og vil tydeliggjøre utad hvem sammenslutningen er til for. Vi håper at dette oppleves som positivt for medlemmene i forbundene, og at vi vil oppleves som enda mer synlig utad.
Avstanden mellom partene i kommuneoppgjøret ble for stor, og forhandlingene endte med brudd. Oppgjøret går nå til mekling og dermed er det fare for streik i Kommune-Norge.
– LO Kommune stilte rimelige krav som i tråd med frontfaget, men som også fanget opp at vi fikk en lavere lønnsvekst etter lønnsoppgjøret for 2020. Når det nå viste seg at det var umulig å nå fram, selv med et så moderat krav, var det ingen vei utenom et brudd, sier LO Kommunes leder, Mette Nord.
Hun viser til at lønnsveksten i privat sektor i fjor ble anslått til 1,7 prosent. I offentlig sektor ble det avtalt 1,7 prosent, mens fasiten i privat sektor ble 2,2 prosent. Denne mindrelønnsveksten ble tatt inn i LO Kommunes krav.
– Det er alle ansatte i alle yrkesgrupper, som driver de kommunale velferdstjenestene gjennom hverdager og kriser. Derfor må alle ansatte i kommunene få en god lønnsutvikling, sier Mette Nord.
Utgangspunktet for LO Kommunes krav er den tariffpolitiske uttalelsen fra LOs representantskap og det som ble avtalt i fjorårets kommuneoppgjør, nemlig en klausul om lønnsregulering for andre avtaleår. KS har heller ikke innfridd krav for å sikre likelønn og lavlønn i tilstrekkelig grad.
Oslo kommune er et eget tariffområde og omfattes ikke av denne tariffavtalen.
LO Kommune representerer 190 000 arbeidstakere i kommunal sektor og består av disse forbundene: Fagforbundet, Fellesorganisasjonen (FO), EL og IT Forbundet, Creo, Skolenes Landsforbund, Norsk Sjøoffisersforbund og Fellesforbundet. LO Kommune er den største forhandlingssammenslutningen i KS-området.
LO Stat brøt i ettermiddag forhandlingene med staten i årets mellomoppgjør. Riksmekleren får nå oppgaven med å hindre streik i statlig sektor.
– Statens tilbud hadde en fordelingsprofil som ikke ville gjøre noe med ulikhetene opparbeidet gjennom år. Det kunne vi rett og slett ikke akseptere, sier Egil André Aas, leder i LO Stat.
Mellomoppgjøret i staten innledes mandag 26. april. LO Stat krever reallønnsvekst for sine medlemmer. Kravet er at det gis et generelt kronetillegg på hovedlønnstabellen der det spesielt legges vekt på lavlønte og utjevning av lønnsforskjellene mellom kvinner og menn.
– Nå er det på høy tid at regjeringen gjør festtalene sine om til handling. Mange statstilsatte har opplevd reallønnsnedgang de siste årene, og forskjellen mellom de høyest lønte og de lavest lønn har økt. Det er ikke mer ulikhet vi trenger. Derfor har vi en klar forventning i dette mellomoppgjøret om at staten som arbeidsgiver tar et helhetlig ansvar for alle sine ansatte, og ikke bare noen av dem, sier Egil André Aas, leder i LO Stat.
Onsdag 21. april, begynte årets lønnsoppgjør i kommunesektoren.
Odd-Haldgeir Larsen legger vekt på at et lønnsløft må omfatte alle ansatte i kommunene.
– Det er alle de ansatte i mange yrkesgrupper som driver de kommunale velferdstjenestene gjennom hverdager og kriser. Derfor er det ikke bare noen yrkesgrupper, men hele laget av kommunalt ansatte som nå må få sikret kjøpekrafta og få gjort noe med den mindrelønnsutviklinga vi hadde i fjor, sier han.
Larsen kommer også med en advarsel til yrkesgrupper som i mediene har tatt til orde for at akkurat de skal prioriteres framfor alle andre.
– De kommunale tjenestene er ikke individuell idrett, det er lagspill. LO Kommune kommer ikke til å godta noen superliga for enkelte yrkesgrupper i kommunene. Alle skal med, sier han
Utgangspunktet for LO Kommunes krav er tariffpolitiske uttalelse fra LOs representantskap og det vi avtalte på høsten i fjor, nemlig lønnsregulering for andre avtaleår.
Ved starten av forhandlingene, tok Larsen opp den spesielle situasjonen landet står oppe i.
– Den økonomiske situasjonen påvirker ikke bare påvirker måten vi forhandler på, men også grunnlaget for forhandlingene. Det er ikke lenge siden vi avsluttet den utsatte tariffrevisjonen for 2020, og nå er vi godt i gang med mellomoppgjøret 2021.
– Vi har hørt mange historier om hvem som har stått i frontlinjen i kampen mot koronapandemien. Vi har blant annet sett at yrkesgrupper som vi alt for ofte tar for gitt, har hatt en avgjørende betydning for håndteringen av pandemien. Renholderne er ett av mange eksempler på viktige yrkesgrupper. Det er svært mange som har stått i frontlinjen, men på ulike vis. Dette gjelder i KS-området så vel som i samfunnet for øvrig.
– Krisen som pandemien har utløst i arbeidsmarkedet har rammet sosialt svært skjevt. Det er de nederst ved bordet som er hardest rammet. Derfor er det viktig for LO-kommune at vi bidrar til å motvirke konsekvensene, også når vi nå går til forhandlingsbordet og skal diskutere lønn, avslutter Odd Haldgeir Larsen, nestleder i LO Kommune.
Partene i kommuneoppgjøret har frist til midnatt, natt til 1. mai med å komme til enighet. Lykkes ikke det vil oppgjøret gå til mekling. Datoen for mekling er 25. og 26. mai.
LO-kommune består av forbundene Fagforbundet, FO, El og IT-forbundet, Creo og Skolenes landsforbund.
LO og NHO er enige i meklingen i årets tariffoppgjør. Riksmekleren har lagt fram et forslag til en løsning som gir et generelt tillegg på 2,25 kroner, og et ekstra tillegg for de lavest lønte på 1 krone per time.
– Nå har Riksmekleren valgt å legge fram et forslag til en løsning med en ramme på en lønnsvekst på 2,7 prosent. Det var 0,1 prosentpoeng, eller 30 øre, unna vårt krav, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
LO tar ansvar
– Vi er ikke de som tar tusenvis av mennesker ut i streik for 30 øre. Dette er en løsning som sikrer en god lønnsvekst for de lavest lønte, legger hun til. LO har vært opptatt av å motvirke økende forskjeller. De som har lav lønn, risikerer å bli hengende etter. Vi vet at lavlønnstillegg forebygger ulikhet. Mange av de gruppene som får lavlønnstillegg har også stått i front under pandemien. Det er mange som fortjener et lønnsløft, og som har stått på under denne krisen for at samfunnet skal gå rundt, sier hun.
Fakta om oppgjøret:
- Ramme for oppgjøret: 2,7 prosent per 1. april.
- Generelt tillegg: 2,25 kr pr time, dvs. 4 387,- kroner i året.
- Lavlønnstillegg: 1 kr pr time, dvs. 1 950,- kroner i året.
- Oppgjøret omfatter rundt 180 000 medlemmer i LO-/NHO-bedrifter.
OVERENSKOMSTER SOM FÅR LAVLØNNSTILLEGGET:
- 10 Renholdsoverenskomsten
- 14 Vekteroverenskomsten
- 55 Bokbindere
- 56 Trykkerier og grafiske bedrifter
- 57 Bølgepapp, kartonasjefabrikker m. fl.
- 70 Butikkoverenskomsten – HK
- 79 Riksavtalen – Hotell og restaurant
- 105 Vaskerier og renserier
- 133 Baker- og konditoroverenskomsten
- 293 Landforpleiningsavtalen
- 296 Industrioverenskomsten LO-TEKO
- 301 Parkeringsselskaper
- 329 Glass- og keramisk industri
- 333 Skianlegg
- 345 Overenskomsten for bilutleie
- 370 Naturbruksoverenskomsten
- 377 Transportselskaper i Norge
- 390 Service- og vedlikeholdsoverenskomsten
- 415 Fritids- og aktivitetsavtaler
- 457 Avisbudavtalen
- 477 Miljøbedrifter i Norge
- 487 AMB-overenskomsten
- 521 Dyrepleiere og klinikkassistenter
- 525 Jordbruk og gartneri
I tillegg til overenskomster nevnt ovenfor, gis tilsvarende tillegg til enkeltbedrifter med egen overenskomst, slik dette framkommer i særskilt protokoll mellom partene.
Det kan bli storstreik fra søndag morgen, om ikke LO og NHO blir enige i tariffoppgjøret med frist natt til søndag
Meklingsfristen i tariffoppgjøret mellom LO og NHO går ut lørdag 10. april kl. 24.00. Hvis partene ikke blir enige innen fristen, vil 23.548 arbeidstakere i NHO-bedrifter streike fra arbeidstidens begynnelse, senest fra kl. 06.00, søndag 11. april.
Dette er i dag meddelt Riksmekleren og NHO.
– Vi har alltid som mål å bli enige, men er også forberedt på streik, om det blir nødvendig. Jeg konstaterer at det ikke har vært mulig å bli enig med NHO så langt. sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
– Med dette streikevarselet viser vi styrken og solidariteten i frontfagsmodellen. Vi tar kampen for hele arbeidslivet mot NHOs provoserende krav om reallønnsnedgang, og stiller oss solidarisk bak kravet om et ekstra lønnsløft for de lavest lønte, legger hun til.
Dersom det blir streik fra 11. april, vil en eventuell utvidelse varsles fire dager før den kan iverksettes. Se LOs nettside www.lo.no for oversikt over hvilke virksomheter som omfattes av streikevarselet.